Zestiende bijeenkomst Klankbordgroep Zorg Zeeland

23-12-2024
52 keer bekeken

Op 11 december 2024 kwam de klankbordgroep Zorg Zeeland voor de 16e keer bijeen.

We blikten terug op recente activiteiten, waaronder het panelgesprek over hospicezorg, het AWOZ-symposium, de bestuurlijke bijeenkomst Kerngezond Zeeland een bijeenkomsten over de toekomst van ouderenzorg en de E-health kenniskring. Daarnaast bespraken we de plannen voor 2025. 

Thema: Communicatie 

Hennie Koeken en Naomi Engelen van de Zeeuwse Zorg Coalitie (ZZC) presenteerden lopende campagnes en de aansluiting met het Inwonerakkoord. Rondom het thema eenzaamheid (beslispunten 17.1 en 17.2) loopt in Terneuzen de campagne Het begint bij hallo. De werkgroep digitalisering van de ZZC werkt aan een sociale kaart van Zeeland, waarop alle initiatieven rondom eenzaamheid zichtbaar worden. Arlette vult aan dat in de stuurgroep zal worden voorgesteld om de aanpak van Terneuzen uit te rollen naar andere Zeeuwse gemeenten.  

Daarnaast richt een campagne zich op het aantrekken van zorgpersoneel, zoals via de website huisartseninzeeland.nl. Ook campagnes als Praat samen over morgen en de Week van de Positieve Gezondheid stimuleren samenwerking en bewustwording. 

Het volgende filmpje heeft als doel zoveel mogelijk inwoners van Zeeland te inspireren om samen te werken aan hun eigen gezondheid: https://youtu.be/MrUmNSDjY0M?si=f4JxFZXM3oOTkcS_  

Onderzoek toonde aan dat 1 op de 5 Zeeuwen een of meer campagnes heeft herkend en 1 op de 10 hierdoor actie onderneemt. Conclusie is dat campagnes werken, maar herhaling blijft essentieel.  

Leden van de klankbordgroep werden opgeroepen mee te denken over thema’s en doelgroepen voor nieuwe campagnes. 

Thema: Wonen en Zorg 

Leo van den Brand belichtte de provinciale aanpak rondom wonen en zorg. Met de Woondeal Zeeland (16.500 extra woningen tot 2030) werken provincie, gemeenten en het Rijk samen om sneller en betaalbaar te bouwen. Dit omvat onder andere1.300 levensloopbestendige woningen, 1.000 geclusterde woningen en 350 zorggeschikte woningen. 

Een belangrijk aandachtspunt is doorstroming: veel ouderen wonen in te grote huizen, maar geschikte alternatieven ontbreken. Vanuit de klankbordgroep werd gepleit voor een bejaardenhuis 2.0, eventueel gecombineerd met gemengd wonen voor jong en oud. Inspirerende voorbeelden zijn zorglocatie Scheldehof in Vlissingen en Lang Leven Thuisflats in Amsterdam. 

Momenteel loopt een onderzoek naar de woonvoorraad en toekomstige behoeften in Zeeland (2030-2040), waarbij CBS-data en bevolkingsprognoses worden meegenomen. Het onderzoek helpt bij het overtuigen van ministeries en ontwikkelaars en biedt praktische inzichten, zoals via een seniorenscan die behoeften rondom zorg, OV en winkels in kaart brengt. 

Leo benadrukte dat de provincie beperkt invloed heeft op gemeentelijk woningbeleid, maar via de Woondeal kan zij wel enkele eisen stellen, zoals betaalbaarheid en duurzaamheid. In 2025 komt een regeling beschikbaar voor verduurzaming en aanpassing van woningen. 

In maart 2025 zullen Leonie en Margrit de onderzoeksresultaten delen en praktische vervolgstappen bespreken om wonen en zorg beter te integreren in Zeeland. 

Op de website van de Provincie Zeeland onder de rubriek De maand van... staat iedere maand een Zeeuwse regio in de spotlight om goede voorbeelden, nieuwe initiatieven of ontwikkelingen op het gebied van wonen en zorg te laten zien. 

Afbeeldingen

Ontvang het laatste nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

Aanmelden

 

 

Cookie-instellingen