Wie heeft er tips om een Wmo-aanvraag korter te krijgen?

Denk Mee Zorg Zeeland 19-04-2023 288 keer bekeken 3 reacties

Geplaatst door Henny Lengkeek 21-03-23 om 20:26

Vraag:

Wie heeft er nog tips om de lijnen bij de wmo aanvraag korter te krijgen? Welke overbodige of onnodige schakels kunnen eruit gehaald worden?

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Ingrid Brilleman

27-05-23 om 10:23

De vraag is of er voor iedere hulpvraag wel een maatwerkbeschikking/aanvraag gedaan moet worden. Een aantal gemeenten werken nu in de dagbesteding voor ouderen zonder indicatie, dit bevalt erg goed!

Jonas

16-05-23 om 8:53

Er zijn gemeenten die expertimenteren met het afgeven van wmo-indicaties voor onbepaalde tijd, aan ouderen of chronisch zieken. Dat is verlichtend voor de inwoners maar geeft ook minder administratie voor gemeenten. Zie bijvoorbeeld Wmo-indicatie voor onbepaalde tijd (binnenlandsbestuur.nl)

Denk Mee Zorg Zeeland

19-04-23 om 13:05

Door Richard Sommer12-04-23 om 10:56

Welke overbodige of onnodige schakels kunnen eruit gehaald worden?

Er zijn verschillende schakels in het zorgproces die mogelijk overbodig zijn en verwijderd kunnen worden om de zorg sneller, passender en laagdrempeliger te maken. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

  1. Administratieve lasten: Administratieve lasten kunnen een aanzienlijke vertraging veroorzaken in het zorgproces en kunnen ook leiden tot onnodige kosten. Het verminderen van administratieve lasten kan de zorg sneller en goedkoper maken.

  2. Overmatige verwijsprocedures: In sommige gevallen is het nodig om doorverwezen te worden naar een specialist of een andere zorginstelling. Maar als er te veel verwijsprocedures zijn, kan dit leiden tot onnodige vertragingen en kosten. Het verbeteren van de samenwerking tussen zorgverleners en het verminderen van bureaucratie kan helpen om de verwijsprocedures te stroomlijnen.

  3. Onnodige medische testen: Onnodige medische testen kunnen de kosten van de zorg verhogen en onnodige vertragingen veroorzaken. Het verminderen van onnodige testen en het verbeteren van de communicatie tussen zorgverleners kan helpen om de zorg efficiënter te maken.

  4. Te veel verschillende zorgverleners: Te veel verschillende zorgverleners kunnen de zorg onnodig complex maken en de communicatie bemoeilijken. Het coördineren van de zorgverlening en het verminderen van het aantal betrokken zorgverleners kan de zorg sneller en effectiever maken.

  5. Gebrek aan digitale zorg: Digitale zorg kan de zorg sneller en gemakkelijker maken. Door het gebruik van telemedicine, e-consults en andere digitale middelen kunnen patiënten sneller en gemakkelijker toegang krijgen tot zorg en kunnen zorgverleners efficiënter werken.

Door het verminderen van bureaucratische procedures, het verbeteren van de samenwerking tussen zorgverleners en het gebruik van digitale zorg kan de zorg sneller, passender en laagdrempeliger worden gemaakt, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de zorg.

Cookie-instellingen