Voorstel Inwonerwerkgroep Community & Leefbaarheid - De Zeeuw helpt!

Fredericke Bertolai 29-05-2023 237 keer bekeken 1 reacties

Community en Leefbaarheid: ‘De Zeeuw Helpt’

Zie hier: het plan 'De Zeeuw Helpt' van de werkgroep Community en Leefbaarheid om de Zeeuwse Zorg te ontlasten. Wij geloven dat dit plan het leven van tienduizenden Zeeuwen significant kan verbeteren, doordat inwoners weten waar ze terecht kunnen met laagdrempelige hulpvragen die door vrijwilligers worden opgepakt. Ons plan komt voort vanuit de basisgedachte dat het normaal is om naar elkaar om te kijken en elkaar een helpende hand te bieden. Wanneer we de eerste stappen van het 'voor elkaar zorgen' overnemen van de professionals, geven we hen de broodnodige ruimte om hun werk met minder (tijds)druk uit te voeren. Daarmee verwachten we dat dit de gemeenschapszin vergroot en dat de druk op de zorg zal dalen.

Beslispunt

‘’Zelfstandige wijkteams met vrijwilligers worden opgezet en ontvangen een startbudget (€3000-€5000) naast begeleiding vanuit de gemeente. Het wijkteam beantwoordt samen met de brede kring vrijwilligers (zorg)hulpvragen en brengt bewoners dichter bij elkaar, zowel telefonisch als op een centrale plaats in de wijk.’’

Het wijkteam blijft in contact met de gemeente en met vaste aanspreekpunten binnen zorginstanties om waar nodig meteen aan de bel te kunnen trekken en professionele hulp in te schakelen. Voor verdere financiën maakt het wijkteam aanspraak op subsidies via de gemeente en schrijft het wijkteam andere fondsen aan.

Met dit plan kunnen wij samen de eerste zorgvragen oppakken. Zo verlichten we de druk op professionele zorgverleners, gaan we eenzaamheid tegen en vergroten we de saamhorigheid in alle Zeeuwse dorpen en wijken.

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

hennie

26-06-23 om 6:19

goed om plannen voor (knelpunten in) de toekomst te maken, maar heeft Zeeland wel een toekomst? De leefbaarheid wordt minder tgv klimaatverandering. Aan het einde van komende eeuw wordt een dusdanige zeespiegelstijging  verwacht dat we mogelijk onder water komen te liggen (zie scenario's Deltares: Verslag gebiedssessie Kennisprogramma Zeespiegelstijging Zuidwestelijke Delta (20 mei 2021) | Verslag | Deltaprogramma  De lucht en het water zijn in Zeeland ongezond (chemische industrie, Pfas). Neem 'klimaat' mee in alle plannen. Ze bij alle denktankbijeenkomsten een extra stoel neer voor het klimaat en neem diens stem ook mee in besluiten. Omarm de green deal zorg, niet alleen op papier maar zet concrete stappen. Denk verder vooruit dan 50 jaar.  

Cookie-instellingen