Jongerenparticipatie in Zeeland. Denk jij met ons mee?

Michel Verkouter 03-05-2023 262 keer bekeken 3 reacties

Wij hebben nagedacht over jongerenparticipatie. Lees in onze presentatie hoe we jongerenparticipatie vorm willen gaan geven.

Heb je vragen of opmerkingen over onze presentatie? Laat ze hieronder voor ons achter. 

Toegevoegde bestanden

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

3  reacties

Michel Verkouter 30-05-23 om 8:50

Dag,

Vanuit jongerenparticiapatie zien we dat de doelgroep jongeren soms moeilijk bereikbaar is. Wij willen dat er van 2 kanten actief gezocht wordt naar elkaar. Dit betekent elkaars taal spreken.Maar ook meer investeren in elkaar erbij te betrekken.  Zoals al opgemerkt lukken jongerenraden vaak moeizaam en treffen niet altijd een brede doelgroep. Vaak is het ook met politieke intresse. Wij willen gaan voor een groep die actief elke keer gezocht word, een onafhankelijke groep die gevraagd en ongevraagd advies kan geven.

Waar de jongeren een taak in hebben maar vooral ook instanties. Dit betekent wat ons betreft dat er meer middelen vrij komen voor jongerenraad Zorg. Instanties moeten deze adviezen meenemen in hun beslisbomen. Vaak merk je nu dat de jongeren een mening geven maar soms weining terugkoppeling op vervolg.

We willen een profesionelen jongerenraad zorg. Welke zijn positie in kan nemen en misschien in de toekomst een breder domein krijgt.

Er zijn profesionele organisaties die dit proces kunnen begeleiden en vormen kunnen aandragen om te komen tot "vergaderavonden" een voorbeeld van een organisatie is de Adviesvangers. Wij hebben een gesprek gehad met een van hun medewerkers.

Daarnaast is stichting LAKS ook een prachtig voorbeeld.

Als de jongerenraad Zorg een project wordt bij zorg Zeeland lost dat niet gelijk iets op in de zorgvragen. Sterker nog we denken dat je eerst moet investeren in de Jongerenraad Zorg. Op termijn denken we dat we veel winst kunnen halen, je krijgt nieuwe ideeen, gedachten vanuit de jongeren. Je creeert een draagvlak of een kritsche woord op de te nemen besluiten en kunt daar een vervolg aangeven. De keuzes die we nu maken zullen de jongeren over 10 jaar moeten dragen.

De zorgcoalitie hoeft geen externe bureaus in te huren rondom jongeren. Ze hebben hun eigen denktank

Zoë Pakataridis 24-05-23 om 15:17

Hallo Janneke,

Bedankt voor je reactie! Ik zal de Inwonergroep wijzen op je reactie en je vragen. 

Groeten,

Team Denk Mee Zorg Zeeland

Janneke 15-05-23 om 19:18

Mooie presentatie en belangrijk dat jongeren een stem hebben. 
 

3 vragen: 

1. Hoe verhoudt jullie voorstel zich tot wat er al is in Zeeland? Zoals JouwZeeland en de jongerenraden bij gemeentes? 

2. Welke vorm spreekt jongeren aan? De "ouderwetse" jongerenraden verdwijnen steeds meer omdat jongeren geen zin hebben in vaste vergaderavonden/ beleidsstukken lezen. Hebben jullie andere ideeën onderzocht om meer jongeren aan de jongerenraad te binden? 
 

3. Welke problemen in de zorg pakt deze oplossing aan? 

Groetjes Janneke

 

Cookie-instellingen