Theo de Buck opende namens de betrokken zorgpartijen. De acute zorg is geconcentreerd in Goes en Terneuzen, met vier huisartsenposten verspreid over de provincie. Hij benadrukte de kracht van samenwerking in Zeeland: “worstel en kom boven – we fixen het.” Die houding is, volgens Theo, een inspiratie voor de rest van Nederland.
Babette Becherer – Passende Acute Zorg Goes
De SEH van Adrz ontvangt jaarlijks 28.000 patiënten, terwijl deze is ingericht op 25.000. De zorgvraag stijgt en wordt complexer. Om de acute zorg beschikbaar te houden worden in 2025–2027 25 verbeterinitiatieven uitgerold. Een voorbeeld is dat Adrz sinds kort kunstmatige intelligentie (AI) gebruikt bij het beoordelen van botbreuken. Patiënten met een breuk worden doorgestuurd naar de SEH voor verdere behandeling, patiënten zonder breuk ontvangen zelfzorgadviezen van de huisarts. Zo helpt deze techniek om de druk op de SEH te verlagen.
Juliette de Vos – Spoedplein Terneuzen
Het Spoedplein brengt SEH en HAP samen op één locatie, met één ingang en balie. Dit moet leiden tot overzicht voor de patiënt en efficiëntere samenwerking achter de schermen. Er wordt ingezet op verkorting van wachttijden, spoedfarmacie en het voorkomen van dubbele handelingen. De eerste fase loopt tot 2027. Er wordt gewerkt aan het integreren van verschillende huisartsensystemen, wat complex is vanwege de vele systemen.
Marjolijn Kalisvaart – Acute Thuiszorg
Na sluiting van de HAP in Oostburg in 2024 vullen continuïteitsverpleegkundigen het gat met acute thuiszorg. Zij behandelen o.a. wondzorg, pijnbestrijding, en palliatieve zorg binnen 3 uur na melding. De aanpak is gebaseerd op een model uit Rotterdam en wordt mogelijk breder uitgerold.
Theo de Buck – Zorgcoördinatie Zeeland (ROAZ)
De ROAZ Zuidwest-Nederland werkt aan 5 thema’s:
- Digitale zelftriage via de app moetiknaardedokter.nl, goed voor 6% minder HAP-afspraken.
- Verlengde triage bij 112-oproepen om onnodige ambulanceritten te voorkomen.
- Verbeterde GGZ-triage met hulp van politie-interventieteams.
- Bredere samenwerking en systeemharmonisatie tussen HAP’s.
- De opbouw van acute thuiszorg als structurele schakel.
Groepsgesprekken – Reflecties op drie stellingen
Stelling 1: ‘Ik weet wanneer ik acute medische hulp moet zoeken’
Veel mensen twijfelen in stressvolle situaties. Betere voorlichting is nodig via o.a. folders, onderwijs, en informatie voor toeristen. Sociale netwerken kunnen helpen bij twijfel.
Stelling 2: ‘Ik kan als burger meer zelf doen bij acute zorgvragen’
Er is behoefte aan heldere uitleg over wat ‘acute zorg’ precies inhoudt. Campagnes, trainingen en gesprekken vooraf over zorgwensen kunnen bijdragen. Acute thuiszorg door zichtbare teams wordt gewaardeerd en voorkomt onnodige ziekenhuisopnames.
Stelling 3: ‘Ik heb vertrouwen in technologie bij medische spoedgevallen’
Deelnemers staan positief tegenover technologie, mits deze betrouwbaar en gebruiksvriendelijk is. In noodsituaties blijft persoonlijk contact noodzakelijk, vooral voor ouderen en digitaal minder vaardigen. Er is behoefte aan één goed werkende app in plaats van versnippering.
Inwonerakkoord en afsluiting
Aan het eind van de bijeenkomst werd stilgestaan bij de beslispunten uit het inwonerakkoord die raken aan de acute zorg. Er zal meer acute zorg nodig zijn nu ouderen langer thuis blijven wonen. (beslispunt 3.b.2). Er wordt gewerkt aan het beter verbinden van EPD-systemen (beslispunt 8.d.2) en er wordt geïnvesteerd in zorg op afstand (beslispunt 8.d.3) om de zorg te ontlasten.