Workshop: Eenzaamheid

Verbonden met (n)iemand: in deze workshop maken we eenzaamheid bespreekbaar.

Samen tegen eenzaamheid
In 2022 werd ‘Samen tegen eenzaamheid’ opgezet in gemeente Terneuzen. Inmiddels is welzijnsorganisatie Aan-z met de uitvoering aan de slag gegaan. De effecten van de aanpak zijn merkbaar en hulpverlening wordt beter afgestemd op mensen die zich eenzaam voelen. Er is meer kennis opgedaan en er zijn verschillende bewustwordingscampagnes gelanceerd. Het unieke is dat 'Samen tegen eenzaamheid' aandacht heeft voor een volledige aanpak. De focus is breed en het totaalpakket compleet: van signaleren eenzaamheid tot opvolging met betaalde krachten en vrijwilligers én het opzetten van nieuw ondersteuningsaanbod. We richten ons op mensen die zich eenzaam voelen, maar juist ook op de omgeving. We werken hiervoor samen met maatschappelijke partners, ondernemers en inwoners. 

Over de workshop
Eenzaamheid hoort bij het leven en bestaat zo lang als er mensen leven. Eenzaamheid kan negatieve gevolgen hebben op fysieke en mentale gezondheid van mensen. Bewustwording en brede kennis over het thema is vaak beperkt, waardoor foute veronderstellingen gemaakt worden of onvolledige conclusies. Het stereotiepe beeld van de ouder wordende ‘eenzame’ Zeeuw achter het vensterraam is achterhaald. Toch is het onderwerp een taboe. Het wordt vaak vermeden en als we er al over praten met elkaar, vinden we het lastig. Het merendeel van de bevolking weet niet goed het antwoord op de vragen als: ‘Hoe ontstaat eenzaamheid’, ‘Kunnen enkel ouderen last hebben van eenzaamheidsgevoelens’, ‘Kan ik eenzaam worden’, ‘wat is eenzaamheid’?  

We gaan in deze workshop het gesprek hierover aan om meer kennis over eenzaamheid op te doen en het taboe te doorbreken. Want daar begint het allemaal!

Meld je hier aan voor deze workshop om verzekerd te zijn van een plekje! 

Over de spreker
Carine Bentvelt begeleidt de workshop.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen