Over ons

Of je jong bent of wat ouder, iedereen heeft met de zorg te maken. Het is een onderwerp waar veel over gesproken wordt. Voor Zeeland is het belangrijk dat er goede zorg is. Dat is nodig voor iedereen die er woont, en ook om Zeeland leefbaar te houden. Maar, hoe doen we dat? 

Om een moeilijk probleem als de zorg op te lossen organiseren we het Burgerberaad Zorg Zeeland. Dit is het initiatief van de partijen die samen de Zeeuwse Zorg Coalitie vormen: de Zeeuwse gemeenten, de Provincie Zeeland, zorgverzekeraar CZ en veel organisaties in de zorg. 
 

Start Zeeuwse Zorg Coalitie

In Zeeland wonen steeds meer ouderen en minder jongeren. Daardoor is goede zorg in de toekomst niet meer zeker. Te weinig personeel, te veel kwetsbare ouderen, lange aanrijtijden voor acute zorg. Het zijn voorbeelden van problemen die steeds groter worden in de Zeeuwse zorg. Als er niets gebeurt.
 
In 2020 is de Zeeuwse Zorg Coalitie gestart door de Zeeuwse zorgorganisaties Adrz, Emergis, SVRZ en ZorgSaam. Inmiddels zijn 62 partijen betrokken bij de Zeeuwse Zorg Coalitie betrokken. 

De Zeeuwse Zorg Coalitie wil een oplossing vinden voor de dreigende personeelstekorten in de zorg. Samen met zorgverzekeraar CZ namen zij de eerste stap om deze samenwerking in Zeeland te beginnen. Met als doel: de zorg in Zeeland zo te veranderen dat er ook in de toekomst nog goede zorg is hebben en zo voor de Zeeuwen hun leefbaarheid behouden.

De partijen van de Zeeuwse Zorg Coalitie zijn met de duidelijke acties aan de slag om samen de zorg te verbeteren. Dat lees je in het jaarplan van de Zeeuwse Zorg Coalitie.
 

Wie organiseert het Burgerberaad Zorg Zeeland?

Het projectteam Inwonerparticipatie organiseert het Burgerberaad Zorg Zeeland. Het projectteam wordt geleid door Pascalle de Looff, projectleider bij Zorgbelang Brabant|Zeeland, met ondersteuning van Lisa van Wijnen als projectmedewerker en Hanneke Griffioen als communicatieadviseur. Zorgbelang Brabant|Zeeland is verantwoordelijk voor een onafhankelijk proces van het Burgerberaad Zorg Zeeland. Om het Burgerberaad Zorg Zeeland te kunnen organiseren wordt Zorgbelang ondersteund door medewerkers van partners van de Zeeuwse Zorg Coalitie. Deze medewerkers doen dit zonder inmenging van hun werkgever om zo de onafhankelijkheid van het proces te borgen. Zorgbelang Brabant | Zeeland ziet hier op toe.

Wie is Zorgbelang Brabant|Zeeland?

Zorgbelang Brabant|Zeeland helpt mensen om mee te kunnen doen aan onze samenleving. En Zorgbelang helpt mensen bij overheden en andere organisaties om dit te ondersteunen. Zorgbelang werkt samen met patiënten- en cliëntenorganisaties, met de provincies Noord-Brabant en Zeeland, met gemeenten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Zorgbelang is hierdoor op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en weet wat er speelt op het gebied van zorg en welzijn in de regio. Met de signalen vanuit de regio gaat Zorgbelang aan de slag.
 

Financiering

Het Burgerberaad Zorg Zeeland wordt financieel mogelijk gemaakt door:

  • Een bijdrage van de Zeeuwse Zorg Coalitie
  • Een bijdrage van alle 13 Zeeuwse gemeenten
  • Subsidie van de Provincie Zeeland
  • Subsidie van Versterking Eerstelijn Zuid-Nederland (VEZN) (CZ namens alle zorgverzekeraars)

 

Cookie-instellingen