Submenu

Succesvolle start Burgerberaad Zorg Zeeland  

13-02-2023
419 keer bekeken

Een uitgebreider verslag van de Inwonertop, de eerste bijeenkomst van het Burgerberaad Zorg Zeeland.

Zaterdag 11 februari was het eindelijk zo ver, de start van het Burgerberaad Zorg Zeeland. Een uniek moment voor het eerste provinciale burgerberaad over zorg. De deelnemers startten hun zoektocht naar antwoord op de vraag: Hoe organiseren we samen de zorg in Zeeland? Gelote inwoners, ambtenaren en politici, professionals uit zorg, welzijn en onderwijs en overige geïnteresseerden gaan de komende maanden samen nadenken over oplossingen om de zorg in Zeeland toegankelijk te houden.  

Open en eerlijk  

De sfeer was goed en de betrokkenheid groot. Deelnemers deelden persoonlijke verhalen en applaudisseerden voor elkaar om aan te geven het ergens mee eens te zijn. In het opwarmrondje werd al duidelijk dat de Zeeuwen voldoende ideeën hebben om de zorg te verbeteren. Een paar voorbeelden van antwoorden van deelnemers op de vraag “Waar gaat je hart sneller van kloppen voor de zorg in Zeeland?”:  

  • Meer woningen waar je je hele leven in kunt blijven wonen    

  • Meer praktijkondersteuners bij huisartsen    

  • Laagdrempeligheid van de zorg    

  • Persoonlijke aandacht     

  • Betere GGZ zorg 

Jan Louwerse, de oudste deelnemer aan het Burgerberaad, maakt zich zorgen over de digitalisering van de zorg. “Veel ouderen van 80+ hebben geen telefoon of computer. Hoe zorg je ervoor dat deze mensen ook zorg kunnen blijven gebruiken?” aldus Jan. 

Fadoua vindt het belangrijk dat Zeeland aantrekkelijker wordt gemaakt voor jongeren om in Zeeland te komen wonen en werken. Ze zegt: “Zeeland is nu heel erg vergrijst en gericht op de ouderen maar als je geen jongeren hebt, heb je ook niemand om voor de ouderen te zorgen.”   

Onderwerpen 

Als vertegenwoordiging van de Zeeuwse bevolking kregen de deelnemers de mogelijkheid om te laten horen hoe zij denken over de zorg en hun gezondheid. Ze zijn in gesprek gegaan over vragen als “Wat vind jij belangrijk voor de zorg in Zeeland?” en “Wat is er nodig om dit te bereiken?”. Het resultaat is een lijst met onderwerpen die in de volgende fase van het Burgerberaad Zorg Zeeland worden uitgewerkt tot concrete voorstellen. De 5 onderwerpen met de meeste stemmen zijn:  

  • Betaalbaarheid  

  • Jongeren  

  • Mensgericht

  • Scholing  

  • Bureaucratie  

Het onderwerp jongeren kreeg veruit de meeste stemmen en zal misschien zelfs door twee groepen worden uitgewerkt tijdens de Inwonerwerkplaatsen. Binnenkort is de volledige lijst met onderwerpen te vinden op dit platform.

Mét Zeeuwen, vóór Zeeuwen 

Met het Burgerberaad Zorg Zeeland hopen we oplossingen te vinden voor knelpunten in de zorg die aansluiten bij de wensen en behoefte van de Zeeuwse inwoners. Zo werken we samen met inwoners aan het beschikbaar houden van goede en betaalbare zorg in Zeeland.  

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Bekijk ook

Cookie-instellingen