We leggen graag uit waarom we kiezen voor een stemming op 3 juni.
-
Het Inwonerakkoord is een serieus document. Dat ook zo wordt beschouwd door de partners van de Zeeuwse Zorg Coalitie. Afgesproken is dat de voorstellen/ beslispunten die in dit document staan, worden uitgevoerd. Als dit niet kan, vindt hierover gesprek plaats en wordt dit uitgelegd met concrete argumenten. Deze afspraak hebben wij in het voortraject gemaakt met de partners van de Zeeuwse Zorg Coalitie. De afspraak die daarbij hoort is dat de voorstellen die in het Inwonerakkoord komen, door meer dan 50% van de deelnemers worden omarmd. Inwoners nemen deel als representatieve vertegenwoordiging van de inwoners van Zeeland. De voorstellen in het Inwonerakkoord vormen zo een weergave van de behoeften van de inwoners van Zeeland en niet enkel een invulling van behoeften van 1 individuele inwonerwerkgroep.
-
Een Inwonerakkoord komt tot stand in een Burgerberaad waarin veel mensen samenwerken om een probleem op te lossen of een idee te bedenken. Het is belangrijk dat iedereen die erbij betrokken is, gehoord wordt en dat er openlijk en eerlijk gecommuniceerd wordt. Het doel is om het eens te worden met elkaar en een oplossing te vinden die voor iedereen goed werkt. Zo kan er iets gedaan worden aan het probleem of kan er een plan worden gemaakt om samen verder te gaan.
Als we alle ideeën accepteren zonder te controleren of het een goede oplossing is voor iedereen, dan slaan we belangrijke stappen over en verwaarlozen we de argumenten die de zwaarte van het Inwonerakkoord onderschrijven.
Dit alles wil niet zeggen dat niet alle voorstellen in het Inwonerakkoord kunnen worden opgenomen. Je kan als deelnemer op alle voorstellen, waar je zelf achter staat, positief stemmen.
Elke deelnemer zou dus in principe elk voorstel kunnen omarmen en zo kan het zijn dat alle voorstellen in het Inwonerakkoord komen.
Tenslotte: Als een voorstel of een beslispunt niet in het Inwonerakkoord komt, betekent dat niet dat een inwonergroep een slecht voorstel heeft. Het voorstel of beslispunt kan:
-
Een inspiratie zijn voor de zorgorganisaties, gemeenten, financiers of inwoners om mee aan de slag te gaan;
-
Na het Burgerberaad op basis van de feedback nog verder uitgewerkt worden;
-
Een samenhang hebben met een van de voorstellen die wel in het akkoord worden opgenomen;
-
Ook kunnen inwoners samen verder werken aan draagvlak voor het idee.
De voorstellen komen allemaal uitgewerkt op het platform denkmeezorgzeeland.nl te staan.